MIEJSCA Z DUSZĄ - PRZEGLĄD KARCZM NA PODHALU Wyróżniony

Karczmy to nieodłączny element podhalańskiego krajobrazu. Odwiedzamy Białkę i Bukowinę Tatrzańską, aby sprawdzić gdzie warto się wybrać, zjeść smaczny, regionalny posiłek. Znajdziesz tu także informacje o menu, wystroju, lokalizacji, a także dowiesz się, w których karczmach od czasu do czasu przygrywa góralski zespół.

Karczmy na Podhalu

Białka oraz Bukowina Tatrzańska słyną z serwowania przepysznych regionalnych dań - tradycyjna kwaśnica góralska z wkładką, moskole, oscypki z grilla z żurawiną. Gazdowie dbaja także o klimat i atmosferę miejsca, zazwyczaj dodając unikatowe detale w postaci owczych skór lub zapraszając wieczorami lokalne zespoły.

Gdzie dobrze zjeść na Podhalu?

Smaczne potrawy, duże porcje i przyjazne ceny. Na tym zależy wszystkim zastanawiającym się gdzie dobrze zjeść na Podhalu. Jak wybrać karczmę, która spełni te wszystkie oczekiwania? Podpowiadamy - najlepsze jedzenie w górach!

Karczma u Miescorza

Karczmę u Miescorza znajdziecie w Białce Tatrzańskiej przy ulicy Środkowej 329. Tu nazwa ulicy może Was nieco zmylić, bo Karczma znajduje się na rogu z ulicą Pod Grapą i tam też należy jej szukać. Dla klientów dostępny jest parking na przeciwko obiektu, obok wypożyczalni sprzętu narciarskiego. W słoneczną pogodę można zjeść na zewnątrz, pod parasolem. A no właśnie... ale co można zjeść? W menu nie brak tradycyjnych potraw regionalnych, takich jak moskole z bryndzą, chleb ze smalcem i ogórkiem. W Karczmie u Miescorza można także zjeść smaczne śniadanie. Zaś na obiad szef kuchni poleca placek po zbójnicku lub kotlet "Koliba" z pieczarkami. Także wegetarianie znajdą tu coś dla siebie: naleśniki ze szpinakiem, pierogi z jagodami i wiele więcej. Za 2-daniowy obiad dla jednej osoby zapłacimy średnio 30-40 złotych.

Warto tu także zwrócić uwagę na bogaty wystrój. Karczma w całości jest drewniana, także stoły i krzesła. Na ścianach wiszą skóry owiec i dzików oraz rogi jeleni. Ciekawym elementem wystroju są również lampy. Z zewnątrz przy wejściu wita nas para góralska, którą możecie zobaczyć na poniższych zdjęć.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Karczma Hajnos

Karcma Hajnos to stosunkowy nowy obiekt na kulinarnej mapie Podhala. Z pewnością atrakcyjna jest lokalizacja. Położona jest w Białce Tatrzańskiej, tuż przy stokach narciarskich Kotelnica Białczańska i Bania skąd rozpościerają się malownicze widoki na szczyty Tatr Wysokich i Bielskich. Także wnętrze karczmy zachwyca. Połączenie tradycyjnego budulca – drewna, z nowoczesnymi elementami tworzy elegancki i przytulny klimat. Oryginalnym elementem są także fototapety z górskimi szczytami.

Kuchnia w Karczmie Hajnos również wprawia w zachwyt… ale nasze kubki smakowe. Należy podkreślić, że kucharze dbają, aby składniki były z lokalnych upraw. Świeże ryby, które znalazły się w menu pochodzą od miejscowych hodowców. Dobre składniki to gwarancja sukcesu. W Karczmie Hajnos warto spróbować: śledzia w śmietanie, żurku z białą kiełbasą, a także kaczkę w naleśniku. 2-daniowy obiad w tym obiekcie będzie kosztował nas średnio 40-50zł.

Warto zaznaczyć, że karczma oferuje także dowóz dań pod same drzwi.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Hajnos

Karczma Kotelnica

Karczma Kotelnica położona jest na szczycie o tej samej nazwie. Z tarasu widokowego rozpościera się widok na panoramę niemal całych Tatr, Gorców i Pienin.

Uwaga! Karczma położona jest na wysokości 917m n.p.m. Dostać się do niej można kolejką lub…pieszo. Z pewnością przepyszna kuchnia wynagrodzi nam trud wspinaczki. W zimie zaś warto wziąć ze sobą narty. Kotelnica Białczańska to ośrodek narciarski z bogatymi atrakcjami.

W menu karczmy znajdują się pyszne i sycące dania kuchni polskiej oraz regionalnej. Specjalnością Karczmy Kotelnica są oscypki z żurawiną, kwaśnica, żurek czy też białczańskie pierogi. Warto spróbować! Za 2-daniowy obiad dla jednej osoby zapłacimy średnio 30-40zł.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Kotelnica

Karczma Litworowy Staw

O Karczmie Litworowy Staw krążą już legendy. To karczma z tradycją, która specjalizuje się w tradycyjnych polskich daniach oraz kuchni regionalnej. W 2017 oraz 2018 została wyróżniona nagrodą Trzech Widelcy, jako jedna ze 100 najlepszych restauracji w Polsce.

Na przystawkę warto wybrać rydze (z podhalańskich lasów) z patelni smażone na maśle. Dla wymagających na pierwsze danie polecamy kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, na drugie zaś grillowane szpadki z mielonej jagnięciny podane z moskolami, sałatą i sosem czosnkowym. Będąc w Litworowym Stawie trzeba także spróbować opiekanych pierogów z ziemniakami, bryndzą oraz kwaśnym mlekiem. Za syty obiad zapłacimy średnio 50zł.

Karczma Litworowy Staw to także piękne, góralskie wnętrza, bogate w detale. W lecie można wybrać stolik na zewnątrz. Od czasu do czasu, wieczorami (19.00-22.00) do kolacji przygrywa kapela góralska. Gospodarze informują o tym na swoim funpage’u na Facebooku. Do dyspozycji gości jest także Drink Bar z szerokim wyborem trunków.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Litworowy Staw

Karczma u Chramca

To miejsce z renomą, na którym z pewnością się nie zawiedziesz. Smaczna kuchnia regionalna…a nawet pizza prosto z pieca z swojskich składników: kiełbasy i boczku. Wszystkie wędliny serwowane w karczmie są własnego wyrobu. U Chramca dbają o każdy detal nie tylko w kuchni, ale i na zewnątrz. Naczynia sygnowane są logo firmy, wnętrze urządzone jest w tradycyjnym, góralskim stylu, z oryginalnymi obrazami na ścianach przedstawiającymi tutejszy krajobraz.

Kuchnia to prawdziwy raj dla zmysłów. Szef kuchni szczególnie poleca: żeberko w sosie miodowo musztardowym i udziec z jelenia w sosie leśnym. Jeśli jesteśmy większą grupą warto wybrać korytko dla 4 lub 6 osób. U Chramca pierogi (mix) podawane są z przepysznym sosem grzybowym. Warto skosztować. Za 2-daniowy obiad dla jednej osoby zapłacimy średnio 40zł.

W karczmie zarówno w sezonie letnim jak i zimowym odbywają się wieczorki z kapelą góralską.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma u Chramca

Gdzie zjeść w Bukowinie Tatrzańskiej? Przegląd karczm na Podhalu – ciąg dalszy

Karczma Giewont

Karczma Giewont to miejsce z długa tradycją – goście zawitali do niej po raz pierwszy w 1997 roku. To niewielkie, kameralne miejsce w centrum Bukowiny Tatrzańskiej.

Wystrój i wnętrze lokalu utrzymane jest w góralskim stylu. Można zjeść w sali z kominkiem, obok stylowego barku lub przeszklonej werandy. Obok restauracji znajduje się ogródek letni oraz parking.

Karczma Giewont oferuje smaczne dania kuchni regionalnej, polskiej oraz pizzę prosto z pieca. Specjalnością karczmy jest placek zbójnicki oraz pstrąg smażony. W ofercie znaleźć można także trunki regionalne oraz nalewki z owoców. To idealne miejsce na kolację we dwoje lub spotkanie z przyjaciółmi. Dodatki, w postaci skór owczych na oparciach ław, dekoracyjne lampy, kwiaty na stołach, urocze zasłony tworzą przytulny, miły klimat. Dania podawane są estetycznie, wyglądają wykwintnie i elegancko.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Giewont

Karczma Wanta

Karczma Wanta przyciąga nie tylko smaczną kuchnią, ale i…wzrokiem. Wyjątkowe malowidła na budynku (możecie zobaczyć je na zdjęciach) humorystycznym gestem zapraszają nas do odwiedzenia karczmy: kobieta w oknie, wspinający się mężczyzna, a przy drzwiach… niedźwiedź wchodzący do karczmy oknem. Także przed budynkiem mamy także namalowaną wyjątkową panoramę Tatr z oznaczeniem Rysów oraz Wanty. Idealne miejsce na pamiątkowe zdjęcie z gór!

Kuchnia w Karczmie Wanta to smaczne dania kuchni polskiej i regionalnej. Goście polecają szczególnie placki ziemniaczane z sosem borowikowym, kwaśnicę, pstrąga oraz pierogi. Za 2- daniowy obiad dla jednej osoby zapłacimy średnio 30zł.

Tuż obok Karczmy Wanta zlokalizowane są 2 wyciągi narciarskie oraz wypożyczalnia sprzętu.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Wanta

Karczma Szymkówka

Karczma Szymkówka zaskakuje swoim niebanalnym połączeniem smaków oraz zapierającym dech w piersiach widokiem, który towarzyszy nam podczas całego pobytu. Starania, dbałość o wartościowe składniki, najmniejsze detale została szybko doceniona. Karczmie Szymkówka przyznano tytuł Regionalnej Karczmy Małopolski i certyfikat Smaki Podhala oraz Markę Tatrzańską 2013.

Co zjeść na Podhalu? W Karczmie Szymkówka koniecznie musicie spróbować słynnych pulpecików z z mięsa jagnięcego marynowanych w tymianku, rozmarynie, czerwonym winie i ziołach serwowanych z sosem borowikowym w kosorkach ze smażonego oscypka białcańskiego, z surówką z ogórka kiszonego i z kaszą jęczmienną… brzmi niebiańsko i tak też smakuje!

Przestrzenny taras widokowy oraz panoramiczne okna umożliwiają podziwianie widoku na Tatry oraz tereny Tatrzańskiego Parku Narodowego. W słoneczny, ciepły dzień można stąd zobaczyć panoramę od Kasprowego Wierchu aż po Słowackie Tatry Wysokie, a z drugiej strony Pilsko i Babią Górę, najwyższy szczyt Beskidu Żywieckiego.

W pobliżu Karczmy Szymkówka znajduje się kilka bacówek i miejsc, gdzie pasterze wypasają swoje owce. Po obiedzie warto pójść zobaczyć z bliska jak powstaje najsłynniejszy góralski ser.

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry

Grand Tatry


źródło: Karczma Szymkówka